BAKGRUND

Girls in STEM startades i slutet på 2016 av fyra gymnasietjejer med syftet att öka jämställdheten inom STEM.

Grundare (från vänster): Amanda Axelsson, Ella Scheer, Eleonora Svanberg och Gabriella Rehme.

Idéen till föreningen växte fram hos Eleonora Svanberg efter att hon pluggade en sommarkurs i matematik och fysik där hon var ensam tjej. Hon kände sig inte alltid välkommen inom sina favoritämnen och hade svårt att hitta andra tjejer med samma intressen; tjejer förväntades inte hålla på med STEM. Eleonora ville göra något åt detta och det var då hon startade Girls in STEM tillsammans med tre andra tjejer från samma skola som också kände igen sig detta. 


Sedan dess har föreningen växt sig större och större för varje år och just nu är det sju personer som sitter i styrelsen och ytterligare ett tiotal personer som jobbar med föreningen i våra arbetsgrupper, Girls in Groups.


HÄR kan du läsa mer om nuvarande styrelse.

VAD VI KÄMPAR FÖR

Vi vill att inga tjejer ska välja bort STEM på grund av fördomar, för lite information eller brist på inspiration. Föreningen ska fungera både som ett nätverk för de som redan hittat ett intresse inom STEM och som en inspiration till de som inte upptäckt sitt intresse inom STEM ännu. STEM skall vara för alla!

VAD VI GÖR

EVENEMANG

För att nå ut med vårt budskap håller vi i samt deltar på olika evenemang, oftast med syftet att bredda bilden av STEM, att visa upp relaterbara förebilder eller att ge barn positiva erfarenheter av STEM. Vi har bland annat varit på skolor och föreläst, anordnat workshops, haft fikaträff med våra medlemmar, deltagit i paneler och varit med på olika projekt för att förbättra utbildningar.


Ett av alla minnen vi kommer bära med oss länge är när vi fick gästa Nyhetsmorgon och prata om föreningen där.

SOCIALA MEDIER

För att kunna nå ut till ännu fler jobbar vi mycket med sociala medier där vi använder våra plattformar, återigen för att bredda bilden av STEM och visa upp relaterbara förebilder men också för att dela erfarenheter och bilda en gemenskap. Till exempel jobbar vi mycket med olika gäster som får dela med sig av sin vardag på vår Instagram medan vi på vår Discordkanal är över 200 tjejer som pratar om allt mellan himmel och jord (för det mesta) inom STEM.

DISCORD

På vår Discordserver finns över 900 tjejer och ickebinära som alla befinner sig i olika stadier i livet och inom STEM. Här kan man prata om allt ifrån memes till plugghjälp eller varför inte spela Minecraft ihop i en röstkanal? Vi är otroligt stolta över vår Discordserver och utöver vanligt vardagssnack har vi också hållt event där vi bland annat tittat på raketuppskjutning, julkalendern och Melodifestivalen, vi har bjudit in gäster som bland annat pratat om livet efter universitetsstudier och har dagligen diskussioner om allt mellan himmel och jord som kan tänkas diskuteras.

Klicka för att komma

till vår Discord!

INSTAGRAM

På vår instagram kan man ofta se takeovers från kvinnor och ickebinära i STEM där de visar upp sin vardag, var de studerar eller vad de gör en vanlig dag på jobbet. Vi utför även intervjuer med viktiga förebilder för att få kvinnor och ickebinära inom STEM att synas och höras mer. Vi livesänder ibland och brukar lägga upp fredagsquiz på stories där följarna får briljera med sin kunskap eller lära sig något nytt.

Klicka för att komma till vår instagram!

UNGA FORSKARE

Girls in STEM är en dotterförening till Unga Forskare, en svensk ungdomsorganisation med unga med ett naturvetenskapsintresse som målgrupp. Det betyder att alla medlemmar i Girls in STEM automatiskt blir medlem i Unga Forskare.


Inom organisationen arrangeras flera aktiviteter runt om i Sverige och vi i Girls in STEM rekommenderar att hålla utkik efter något spännande. Vi besvarar även frågor gällande vårt samarbete med Unga Forskare.

Visste du att Girls in STEM blev utnämnd till årets förening av Unga Forskare år 2018?