Girls in STEM

VAD VI KÄMPAR FÖR

BAKGRUND

Girls in STEM startades i slutet på 2016 av fyra gymnasietjejer med syftet att öka jämställdheten inom STEM.

Grundare (från vänster): Amanda Axelsson, Ella Scheer, Eleonora Svanberg och Gabriella Rehme.

Idéen till föreningen växte fram hos Eleonora Svanberg efter att hon pluggade en sommarkurs i matematik och fysik där hon var ensam tjej. Hon kände sig inte alltid välkommen inom sina favoritämnen och hade svårt att hitta andra tjejer med samma intressen; tjejer verkade inte förväntas hålla på med STEM. Hon ville göra något åt detta och det var då hon startade Girls in STEM tillsammans med tre andra tjejer från samma skola som också kände igen sig detta. 


Sedan dess har föreningen växt sig större och större för varje år och just nu är det fem stycken tjejer som sitter i styrelsen och ytterligare ett tiotal tjejer som jobbar med föreningen i Girls in Groups.


HÄR kan du läsa mer om nuvarande styrelse.

Vi vill att inga tjejer ska välja bort STEM på grund av fördomar, för lite information eller brist på inspiration. Föreningen ska fungera både som ett nätverk för de som redan hittat ett intresse inom STEM och som en inspiration till de som inte upptäckt sitt intresse inom STEM ännu. STEM skall vara för alla!

VAD VI GÖR

EVENEMANG

För att nå ut med vårt budskap håller vi i samt deltar på olika evenemang, oftast med syftet att bredda bilden av STEM, att visa upp relaterbara förebilder eller att ge barn positiva erfarenheter av STEM. Vi har bland annat varit på skolor och föreläst, anordnat workshops, haft fikaträff med våra medlemmar, deltagit i paneler och varit med på olika projekt för att förbättra utbildningar.


Ett av alla minnen vi kommer bära med oss länge är när vi fick gästa Nyhetsmorgon och prata om föreningen där.

SOCIALA MEDIER

För att kunna nå ut till ännu fler jobbar vi mycket med sociala medier där vi använder våra plattformar, återigen för att bredda bilden av STEM och visa upp relaterbara förebilder men också för att dela erfarenheter och bilda en gemenskap. Till exempel jobbar vi mycket med olika gäster som får dela med sig av sin vardag på vår Instagram medan vi på vår Discordkanal är över 200 tjejer som pratar om allt mellan himmel och jord (för det mesta) inom STEM.

UNGA FORSKARE

Girls in STEM är en dotterförening till Unga Forskare, en svensk ungdomsorganisation med unga med ett naturvetenskapsintresse som målgrupp. Det betyder att alla medlemmar i GIS automatiskt blir medlem i Unga Forskare. Inom organisationen arrangeras flera aktiviteter runt om i Sverige och vi i Girls in STEM rekommenderar att hålla utkik efter något spännande. Vi besvarar även frågor gällande vårt samarbete med Unga Forskare.

Visste du att Girls in STEM blev utnämnd till årets förening av Unga Forskare år 2018?