Om oss

OM OSS

Föreningen grundades i slutet på 2016 av fyra gymnasietjejer: Eleonora Svanberg, Amanda Axelsson, Gabriella Rehme och Ella Scheer. Det började med ett höstläger på Fenomenmagasinet i Linköping och sedan dess har föreningen breddat ut sig till olika delar av Sverige.


HÄR kan du läsa mer om nuvarande styrelse.

Grundare (från vänster): Amanda Axelsson, Ella Scheer, Eleonora Svanberg och Gabriella Rehme.

MEDLEMMAR

För att skapa och bevara ett STEM-intresse tror vi mycket på positiva upplevelser utanför skolan kopplade till STEM-områden. Därför ordnar vi roliga, frivilliga, aktiviter där man får prova på olika saker! Ibland kanske det är programmering, ibland kan det vara biologin i naturen och en annan gång kan det vara ett studiebesök på något företag. 


Vi vill också finnas som stöd vid frågor och funderingar om hur det är att vara tjej inom dessa områden. Förebilder är något vi tror på starkt. 


Vi jobbar också mycket med sociala medier. Där använder vi vår plattform för naturvetenskaplig fakta (quizzes/sant eller falskt samt "GIS förklarar") men vi uppdaterar även om jämställdhet inom STEM - så medlemmar och föräldrar till medlemmar ska känna sig uppdaterade.

VUXNA FÖREBILDER

Styrelsen träffar även skolor frekvent för att inspirera och upplysa om jämställdhet inom STEM, både för lärare och elever. Vi pratar bland annat om elevers attityder till mansdominerande yrken och bygger upp ett självförtroende att välja en framtid inom STEM. Föreläsningar för lärare brukar fokusera på hur man som vuxen förebild ska skapa ett jämställt klassrum.

“Att jag fick en annan bild av tekniska utbildningar då jag bara trott att det är datanördar som går där, men nu blev jag faktiskt lite mer inspirerad att gå natur eller teknik än vad jag tidigare varit” 


- Tjej efter föreläsning med Girls in STEM

UNGA FORSKARE

Girls in STEM är en dotterförening till Unga Forskare, som är en svensk ungdomsorganisation med unga med ett naturvetenskapsintressere som målgrupp. Det betyder att alla medlemmar i GIS blir automatiskt medlem i Unga Forskare. Inom organisationen arrangeras flera aktiviteter runt om i Sverige och vi i Girls in STEM rekommenderar att hålla utkik efter något spännande. Vi besvarar även frågor gällande vårt samarbete med Unga Forskare.

Visste du att Girls in STEM blev utnämnd till årets förening av Unga Forskare år 2018?

NYHETSMORGON 2019-04-10

© 2020 Girls in STEM