Om oss

HEJ,

Från vänster: Amanda, Eleonora, Sara

Det är vi som sitter i styrelsen i Girls in STEM. Tre tjejer som tror på jämlikhet inom STEM-områden.

 

I styrelsen har vi tre viktiga poster; kassör, ordförande och sekreterare. Allas åsikter är värda lika mycket! Det inkluderar självklart också medlemmarnas tankar. Vi ska representera våra medlemmar och se till så att Girls in STEMs verksamhet följer vår vision: ett STEM för alla!

VILKA ÄR VI?

 

Här nedan kan ni läsa om vilka vi är och varför just vi vill vara en del av Girls in STEM.

Amanda Axelsson

Ekonomiansvarig

Jag är 20 år och studerar Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik på Lunds Tekniska Högskola. Jag brinner för fysik och jämställdhet. I framtiden hoppas jag att jag kommer kunna fortsätta kombinera dessa två!

Eleonora Svanberg

Styrelseledamot, Grundare

Jag är 20 år och studer Fysik vid Stockholms universitet. Mina främsta intressen är matematik, fysik och programmering! En stor dröm för mig är att forska inom detta och gärna jobba med jämställdhet.

Sara Sterne

Ordförande

Jag är 20 år och har just nu sabbatsår efter att ha tagit studenten från teknikprogrammet. Jag har länge inspirerats av hur mycket STEM har att erbjuda och brinner för jämställdhet!

Visste du att Girls in STEM blev utnämnd till årets förening av Unga Forskare år 2018?

VAD GÖR FÖRENINGEN?

Girls in STEM arbetar dels för medlemmar men också med skolor och lärare.


Medlemmar

Vi tror på positiva upplevelser utanför skolan kopplade till STEM-områden. För att intresset ska bevaras. Därför ordnar vi roliga, frivilliga, aktiviter där man får prova på olika saker! Ibland kanske det är programmering, ibland kan det vara biologin i naturen och en annan gång kan det vara ett studiebesök på något företag. Vi nämner alltid vilken ålder aktiviteten är anpassad till.


Vi vill också finnas som stöd vid frågor och funderingar om hur det är att vara tjej i dessa områden. Förebilder är något vi tror på starkt. Tänk oss också som en brygga mellan grundskolan/gymnasiet och universitetet - vi kan hjälpa dig att få tag på någon direkt från universitetet.


Sedan tror vi mycket på sociala medier. Därför sprider vi fakta och nyheter där - för att medlemmar och föräldrar till medlemmar ska känna sig uppdaterade om STEM och jämställdhet.


Allting vi gör är frivilligt, men att bli medlem gör att vi kan hålla verksamheten levande och att du får information om vad som är planerat. Gå med gratis om du känner att det är något du skulle vilja ta del av!


Vuxna förebilder

Styrelsen träffar även skolor frekvent för att inspirera och upplysa om jämställdhet inom STEM, både för lärare och elever. Vi pratar bland annat om elevers attityder till mansdominerande yrken och bygger upp ett självförtroende att välja en framtid inom STEM. Diskussioner med lärare är givande för båda parter. Dels så får lärare perspektiv från styrelsens personliga upplevelser med att vara tjej och STEM-intresserad, sen får vi också reda på svårigheter med att motarbeta ett sjunkande intresse och då finns vi där att ge tips. Vi har även pratat hos Nämnden för skolsamverkan som har stor påverkan på skolans undervisning.


Via sociala medier hjälper vi även föräldrar till att engagera sitt barn. T.ex med att tipsa om aktiviteter eller bra böcker.


Kontakta oss ni önskar att vi ska föreläsa hos er; info@girlsinstem.se

NYHETSMORGON 2019-04-10

VÅR HISTORIA

 

Föreningen grundades i slutet av 2016 av fyra tjejer: Eleonora Svanberg, Amanda Axelsson, Gabriella Rehme och Ella Scheer. De gick då andra året på gymnasiets naturvetenskapliga program. Föreningen har sedan vuxit och hållt olika aktiviteter, såsom på Flygvapenmuseet, Fenomenmagasinet och Linköpings universitets Vetenskapsdag. Dessutom bedriver Girls in STEM ett samarbete med Nämnden för skolsamverkan, NSS.

Girls in STEM är en dotterförening till Unga Forskare, som är en svensk ungdomsorganisation med unga med ett naturvetenskapsintressere som målgrupp. Det betyder att alla medlemmar i GIS blir automatiskt medlem i Unga Forskare. Inom organisationen arrangeras flera aktiviteter runt om i Sverige och vi i Girls in STEM rekommenderar att hålla utkik efter något spännande. Vi besvarar även frågor gällande vårt samarbete med Unga Forskare.

 

Kontakta oss

 

Har du några frågor kan du kontakta oss på olika plattformar.

Först fanns verksamheten endast i bloggform och på facebook, men nu går det att hitta Girls in STEM på en egen hemsida, blogg, facebook och instagram. Detta för att sociala medier är ett bra sätt att nå ut till ungdomar; som är vår målgrupp.

 

 

Gå med du också för att ta del av våra aktiviteter!

 

Copyright @ All Rights Reserved